Frank van Wijngaarden | OUDSTANDING
17369
single,single-portfolio_page,postid-17369,ajax_updown,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

OUDSTANDING

In de voorstelling OUDstanding vertellen vier bijzondere ouderen hun levensverhaal op het podium van Diligentia, samen met een jonge cabaretier.

 

Aad

 Aad (85)

Huib 1

Huib (74)

Tineke B 8

Tineke (83)

Tineke 6

Tineke (75)

Adriaan Spaargaren (85)

Aad db

In 1930 werd Aad geboren in de Haagse Schilderswijk, toen al een arme buurt. Zijn vader was taxichauffeur en notoir alcoholist, zijn moeder huisvrouw.

 

Kleine Aad had twee zussen en een verstandelijk gehandicapte broer. In het kleine huisje aan de Rijswijksestraat was het geen vetpot. Toen Aad tien jaar oud was, brak de oorlog uit. Machtig mooi vond kleine Aad, eindelijk reuring!

 

In de hongerwinter liep hij als veertienjarige met een vriendje naar Almelo, op zoek naar eten. Daar is hij een aantal maanden gebleven.

Zijn vrouw Jo kent hij al 80 jaar. Ze zijn 59 jaar getrouwd en nog steeds verliefd. Aad geniet nog elke dag. Van stijldansen met de liefde van zijn leven. Van een biljartje leggen met z’n vrienden. Ja, dat is toch wel heel mooi.

Aad werkte voor deze voorstelling samen met Leon van der Zanden.

 

Aad en Leon

Huib Versluys (74)

Charmante en verstokte vrijgezel Huib werd geboren in 1941 op het eiland Sumba in Indonesië. Toen hij anderhalf jaar oud was werden hij en zijn ouders opgepakt door de Japanners en in kampen gevangen gezet.

 

Huib en zijn moeder in het vrouwenkamp, Huib’s vader in een mannenkamp. Zijn vader werd tewerk gesteld aan de Birma Spoorlijn. Het zou jaren duren voor Huib hem weer zou zien.

 

Een van de eerste dingen die zijn moeder deed toen ze uit jet kamp kwamen, was haar blouse ruilen tegen een ijsje voor Huib. Hij was toen vijf jaar oud. Het was zijn eerste ijsje. Vanuit Nederland verhuisde het gezin naar Delhi, en op 15e keerde Huib weer terug naar Nederland.

 

Na de middelbare school ging hij rechten studeren in Leiden. Huib werd lid van het corps en had een machtig mooie tijd. Na zijn studie vestigde hij zich als ambtenaar in Wassenaar. Als bijzonder ambtenaar sloot hij ook huwelijken.

Al snel bleek dat zij zwanger was, ironisch genoeg van de man die hen getrouwd had.

Op zo’n huwelijk – inmiddels was hij al 40 jaar – werd hij verliefd op een meisje dat iets ouder was dan de helft van zijn leeftijd. Na een korte verkering trouwden ze. Al snel bleek dat zij zwanger was, ironisch genoeg van de man die hen getrouwd had.

 

Met de liefde is het daarna nooit meer echt gelukt. Huib bleef motorrijden, reizen en toneelspelen.

Huib en Eva

Huib werkte samen met Eva Crutzen.

Huib en Eva

Tineke Bimmerman (83)

Tineke werd geboren in een groot huis in Wonogiri op Midden-Java. Haar vader was politieman, haar moeder huisvrouw. Ze had het goed, de kleine Tineke.

 

Een groot huis met een mooie tuin, een kokkie, twee baboes, een voor de was en een voor het zware werk. De tuin en de dieren (Tineke had haar eigen mini-paardje en een aapje).

 

Toen ze op een ochtend in 1942 wakker werd, kon ze haar pappie niet vinden. Hij bleek te zijn opgepakt door de Jappen en weggevoerd naar een kamp. Tineke en haar moeder sloegen samen met haar twee oudere zussen op de vlucht naar Soerabaja. In 1945 kwam haar vader uit het kamp, zwaar vermagerd en verzwakt, maar hij leefde!

 

Tineke groeide op tot een mooie jonge vrouw. Ze trouwde met Bob en kreeg samen met hem negen kinderen. In 1958 vluchtte het stel, met vier kleine kinderen en een vijfde onderweg, naar Nederland.

Ze vestigden zich in Geldrop en later in Den Haag. Een hele overgang voor Tineke. Toch genoot ze ook van haar eenvoudige, maar gezellige leven. Na het vroegtijdige overlijden van Bob, trouwde ze opnieuw met haar jeugdliefde. Toen ook hij overleed  vond ze in haar huidige man Piet een nieuwe liefde.

 

De moeilijke periodes in haar leven hebben haar gevormd, maar niet gebroken.

Tineke Howard
Tineke en Howard

Tineke werkte samen met Howard Komproe.

Tineke Sies (75)

De levenslustige Tineke werd in 1940 geboren in Den Haag. Ze woonde met haar broertje, zusje en ouders in een klein huisje in Transvaal. De eerste jaren van haar leven werden gekenmerkt door schaarste.

 

Een menu van stronken van een rode kool en suikerbieten, illegaal hout sprokkelen met een kinderwagen bij de Scheveningse bosjes: de kleine Tineke was al vroeg op zichzelf aangewezen.

 

Toen Tineke dertien jaar was werd ze door haar moeder meegegeven aan een stel variété artiesten. Er brak een periode aan van hard werken, repeteren totdat je een ons woog en onregelmatige werktijden. Maar Tineke genoot van het reizen, de aandacht op het podium en bloeide helemaal op.

Op haar 26e ging ze weg bij het variété. Ze had haar grote liefde gevonden in marktkoopman Theo, waarmee ze in 1968 trouwde. Geld voor een verlovingsfeest hadden ze niet en dus verloofden ze zich op oudejaarsdag om 12 uur ‘s nachts toen het vuurwerk losbarstte. Zo was het toch feest.

 

Theo en Tineke genieten van de kleine dingen in het leven. Fietsen door de regen. Mooi gesprekken aan de keukentafel. De tango dansen. Je moet er zelf wat van maken. Ja toch?

Tineke en Thijs
Tineke en Thijs

Tineke werkte samen met Thijs Maas.